Παθητικά ηλιακά συστήματα2023-09-11T18:07:33+03:00

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Βιοκλιματικές κατασκευές

Άνεση μέσα στο σπίτι χειμώνα, καλοκαίρι

Η μακροχρόνια εμπειρία μας στις βιοκλιματικές κατασκευές κατοικιών, η σωστή επιλογή των υλικών και η συνεργασία με εξειδικευμένους αρχιτέκτονες – μηχανικούς, εξασφαλίζουν το άριστο αποτέλεσμα.

Η Ergomasif με την άρτια οργάνωσή της και την εμπειρία χρόνων που διαθέτει, εγγυάται ένα άψογο τελικό αποτέλεσμα. Πάντοτε με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και την αισθητική.

Ο παθητικός ηλιακός σχεδιασμός σπιτιών είναι κάτι που εφαρμόστηκε στην αρχαία Ελλάδα. Είναι γνωστό το ηλιακό σπίτι του Σωκράτη, με στόχο την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη διαμόρφωση συνθηκών άνεσης μέσα στο σπίτι χειμώνα – καλοκαίρι.

Τι είναι τα παθητικά ηλιακά συστήματα;

Τα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι κατασκευές ή διαμορφώσεις στη νότια όψη των κτιρίων. Σκοπός τους να βελτιστοποιούν την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την αποθηκεύουν υπό μορφή θερμότητας. Έπειτα τη διανέμουν στον χώρο. Όλα τα κτίρια δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία,. Αυτή, οποία περνάει μέσα από τα ανοίγματα (παράθυρα) στους εσωτερικούς χώρους και τους θερμαίνει.

Η συλλογή της ηλιακής ενέργειας βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ειδικότερα στην είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω του γυαλιού.

Ζώντας μέσα στα κτίρια, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο άνετη. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα διαβίωσής μας. Μπορούμε λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε ορθολογικά για τον σκοπό αυτόν.

Κατηγορίες παθητικών ηλιακών συστημάτων

Τα παράθυρα και οι πόρτες που πληρούν αυτά τα κριτήρια υψηλής απόδοσης πρέπει να έχουν απώλεια θερμότητας / κέρδος κάτω από 0,8 W / m2K για ολόκληρη τη μονάδα, ενώ η απώλεια θερμότητας/κέρδος μέσω του υαλοπίνακα πρέπει να είναι τουλάχιστον Ug = 0,7 W / m2K.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι το θερμοκήπιο και το ηλιακό αίθριο.

  • Θερμοκήπια (ηλιακοί χώροι): Είναι κλειστοί χώροι που ενσωματώνονται σε νότια τμήματα του κτιριακού κελύφους. Περιβάλλονται από υαλοστάσια. Η ηλιακή θερμότητα από το θερμοκήπιο μεταφέρεται στους κυρίως χώρους του κτιρίου μέσω ανοιγμάτων. Μπορεί επίσης να διαπερνά τον τοίχο.

  • Ηλιακά αίθρια: Είναι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου, οι οποίοι έχουν στην οροφή τους τζάμι. Λειτουργούν όπως τα θερμοκήπια. Η ηλιακή ενέργεια συλλέγεται από το γυάλινο στοιχείο της οροφής. Έπειτα συσσωρεύεται στον εσωτερικό χώρο του αίθριου. Μέρος της μεταφέρεται στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου ή των κτιρίων μέσω των ανοιγμάτων τους.  Ένα άλλο μέρος της αποθηκεύεται στα δομικά στοιχεία.

  • Το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά, ανακλάται ή απορροφάται από τον υαλοπίνακα εξαρτάται από τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά αυτού.

    g + p + a = 1
    όπου g : διαπερατότητα, p : ανακλαστικότητα και a : απορροφητικότητα

Photo Gallery

Δείτε παρακάτω μερικά δείγματα βιοκλιματικών κατοικιών

icon 1Όλα τα κουφώματά μας συνοδεύονται από κορυφαίες διεθνείς πιστοποιήσεις ορθής λειτουργίας

icon2Πρωταρχική προτεραιότητά μας είναι η τήρηση των συμφωνημένων χρόνων παράδοσης

icon 3 afterΠαρέχουμε after sales service, από συνεργεία της εταιρείας μας ή από εξουσιοδοτημένους συνεργάτες

icon 4 toolsΑναλαμβάνουμε εξ’ ολοκλήρου τη λήψη των μέτρων κατασκευής και την τοποθέτηση των κουφωμάτων

Go to Top